Kari Telor Ikan Mayong

hello~~lets cook❤❤

Assalamualaikum~~sihat ke idok hampa semua ni??apa? tak sihat?? ni mesti,tak makan lagi ni??betul tak???

Haa!! sapa suruh tak makan?๐Ÿ˜ amboiiii,besa ni...apa?!taktau nak makan apa??hmmm...kami ada idea!apa kata,menu kita hari ni,menu KARI TELUR IKAN MAYONG~~~~haaaa,sedap tauuu...kami dah lama teringin nak makan...kami dok merap maktok kami,suruh masak๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹



Ha,ni la rupa telur ikan mayong...ermmm,sedapnya๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

Bahan-bahannya:
  • Telur ikan - (telur ikan duri @ sembilang ) - sarung telur ikan digunting supaya telur ikan masak.
  • 1 bungkus serbuk kari ikan
  • 1 mangkuk santan
  • sedikit air asam jawa
  • garam secukup rasa
Bahan tumis:
  • 2 ulas bawang merah (dicincang) 
  • 2 ulas bawang putih (dicincang) 
  • 1tangkai daun kari
Cara Membuatnya:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tersebut sehingga kekuningan.
  2. Masukkan rempah dan kacau dengan rata. Selepas itu, masukkan air asam jawa.
  3. Masakkan rempah tersebut sehingga pecah minyak. 
  4. Masukkan santan dan kacau dengan rata. Selepas itu, masukkan telur ikan. Apabila telur ikan sudah masak, kacau dengan perlahan-lahan supaya tidak ada ketulan santan itu.Jika terlalu pekat, tambahkan air.
  5. Biarkan kuah mendidih dengan api yang perlahan.Kacau sekali sekala, dan bila dah masak dengan betul, kuah sudah mendidih, boleh la hidangkan~~❤️


Tadaaaaaa~~~~~dah siap!!!camni la rupanya, so, lets eat๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹


Comments

Popular posts from this blog

Popia Otak-otak

Ketam Masak Bercili dengan Telur