Char Koew Teow ❤
hello~~lets cook❤❤
Assalamualaikum,semuaa💕💕💕macam mana harini?? ada idea tak untuk masak??kalau takdak idea,kami nak share lagi resepi untuk hari ini👍🍝
Untuk minggu ni,kami terlalu la busy nak mencari resepi atau memasak,tapi kami ada la terjumpa video masakan dari instagram Datin Paduka Eina Azman🌸kami cukup suka tengok Datin ni memasak😍muda lagi,tapi dah pandai memasak👍
Menu yang kami nak share harini,adalah Char Koew Teow Kerang💕🍝takyah susah susah dah nak keluar pi beli..kita masak ja dekat rumah..senang👍😂ni video daripada instagram Datin Paduka Eina Azman❤kalau tak dapat ikut,boleh tengok resepi yang kami cari ni..
Insyaallah,akan berhasil kalau ikut resepi ini😘~~~Stay tuned,guys💕
Bahan -Bahan
UTK PASTE *
200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 sk petis
2 sb pati ikan bilis / pati udang
2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
1 sk gula
* UTK MEE *
300 gm kuey teow
1 sb cili boh
kerang
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur
Cara-cara
UTK PASTE-
1. Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
UTK MEE-
1. Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
2. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.
*P/S: Kalau hampa ada jenjalan dekat Penang,boleh la singgah dekat kedai- kedai makan yang ada jual char koew teow yg sedap gila! 💕hampa boleh la tekan link ni,untuk usyar antara tempat yg mnjadi pilihan orang ramai untuk makan char koew teow yang sedap...Insyaallah,takkan mengecewakan hati hampa semua👉 http://saji.my/char-kuey-teow-penang/
Assalamualaikum,semuaa💕💕💕macam mana harini?? ada idea tak untuk masak??kalau takdak idea,kami nak share lagi resepi untuk hari ini👍🍝
Untuk minggu ni,kami terlalu la busy nak mencari resepi atau memasak,tapi kami ada la terjumpa video masakan dari instagram Datin Paduka Eina Azman🌸kami cukup suka tengok Datin ni memasak😍muda lagi,tapi dah pandai memasak👍
Menu yang kami nak share harini,adalah Char Koew Teow Kerang💕🍝takyah susah susah dah nak keluar pi beli..kita masak ja dekat rumah..senang👍😂ni video daripada instagram Datin Paduka Eina Azman❤kalau tak dapat ikut,boleh tengok resepi yang kami cari ni..
Insyaallah,akan berhasil kalau ikut resepi ini😘~~~Stay tuned,guys💕
char koew teow 💕
UTK PASTE *
200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 sk petis
2 sb pati ikan bilis / pati udang
2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
1 sk gula
* UTK MEE *
300 gm kuey teow
1 sb cili boh
kerang
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur
Cara-cara
UTK PASTE-
1. Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
UTK MEE-
1. Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
2. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.
*P/S: Kalau hampa ada jenjalan dekat Penang,boleh la singgah dekat kedai- kedai makan yang ada jual char koew teow yg sedap gila! 💕hampa boleh la tekan link ni,untuk usyar antara tempat yg mnjadi pilihan orang ramai untuk makan char koew teow yang sedap...Insyaallah,takkan mengecewakan hati hampa semua👉 http://saji.my/char-kuey-teow-penang/
Comments
Post a Comment