hello~~lets cook❤❤
Assalamualaikum semua~~ Harini kami terjumpa satu resepi ni,resepi Ketam Masak Telur Masin..Haa,dengar macam sedap kan?? secara jujurnya, memang sedap gila๐๐Haaa,sampai boleh jadi gila tu la,ayat dia..HAHAHAH..seriously, rugi oo kalau hampa tak cuba๐๐
Resepi ni tak la susah mana pon. EASY OKAY..haa gitu..serius,tak susah..hampa jangan risau la,mesti boleh punya buat masakan ni..harini kita boleh la relax sikit dekat dapur๐haa,sebab apa?sebab mudah sangat tau nak buat ni..
Untuk orang yang jenis suka simple-simple ni,ha boleh la try..macam kami ni,ikut mood juga la nak masak,kadang rajin nak masak macam-macam..kadang nak try masak benda simple jaa..mudah and cepat siap!gituu~~ ehh dah la,taknak cakap lebih-lebih,jom kita tengok resepi dia๐
BAHAN-BAHANNYA:
|
Ketam of course !
Bukan ketam masak telur masin namanya kalau tak ada ketam. Betul tak??๐Okay,jumlah ketam ni terpulang la nak berapa,tapi kena pastikan semua dapat makan la,satgi berebut pulak๐
Telur masin 5 biji๐
Jangan terkejut okay, kenapa telur masin banyak sangat ? Dah nama pun nak masak telur masin, kenalah guna banyak telur masin. Cuci bersih-bersih and rebus.Tapi,kena agak la dengan jumlah ketam tu..kalau banyak sangat ketam,sampai satu kampung nak makan,telur masin tu kena banyak laa๐
Bahan untuk tumis:-
Bawang besar (dadu halus)
Bawang putih (dadu halus)
Cili api ikut banyak mana yang korang suka (tumbuk)
Daun kari
Susu cair (guna setengah tin je untuk buat kuah)
Kalau suka banyak kuah, letak se tin pun boleh. Ha,ikut suka nak pakai jenama apa pon untuk susu cair ni,okay?❤
Ketam yang dah dipotong kita lumurkan dengan garam halus, lada sulah and tepung jagung.
Make sure lumur sama rata okay.
Rebus telur masin ni dulu ye.
Nak cerita sikit pasal rebus telur ni, kami ni memang jenis kalau rebus telur memang kami biarkan sampai kulit dia merekah-rekah. That's mean dah masak lah kan. Tapi ibu kami yang prihatin ni still letakkan beras. Katanya, bila beras dah kembang maksudnya telur dah masaklah.
Sementara tunggu telur yang direbus tu, kita gorenglah ketam dulu.
Bila telur masin dah masak, sejukkan and asingkan kuning telur and putih telur. Hancur-hancurkan kuning telur masin ni dengan garfu.
Putih telur pun sama jugak, hancur-hancurkan guna garfu. Kami guna putih telur ni dalam dua biji je sebab takut masin. Yang selebihnya simpan . Tapi kuning telur kena guna semua lah, sebab tak banyak sangat pun kan.๐
Dalam kuali, cairkan butter dalam dua sudu macam tu. Nak banyak pun boleh kalau korang suka. Hehehehe. Tapi kalau muak, jangan salahkan kami nah๐
Tumis cili yang ditumbuk dengan semua bawang-bawang yang didadu.
Masukkan pulak daun kari and masak sampai naik bau ok.
Masukkan kuning and putih telur masin yang dah dihancur-hancur kan tadi. Masa ni api perlahan je ye, takut hangit nanti korang salahkan aku pulak. Mih mih mih.
Masukkan susu cair dalam setengah tin macam tu. Kalau rasa macam dah kering sangat tu, tambahkan lagi susu cair and kacau-kacau tambah garam and gula.
Lastly, masukkan ketam dengan suka hati bila rasa pun dah cukup, semualah dah cukup senang cerita.
Gaul sama rata.
Dah siap ! Boleh makan dengan nasi panas-panas. Yum yum !๐๐๐
Senang je kan, bahan pun tak banyak. Memang sesuai sangat untuk kami yang malas nak masak benda remeh temeh. .
|
Comments
Post a Comment