Bulgogi (Grilled Marinated Beef)

hello~~lets cook❤❤

Assalamualaikum,annyeonghaseyo~~~hehe,harini tetiba rasa nak masak makanan korea yang mudah and sedap gila uollss๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹haa,takyah dah susah-susah nak cari restoran yang halal bagai...boleh ja kita buat dekat rumah..dijamin halal and bersih,tak ragu-ragu dah.


Jeng...jeng...jeng..memandangkan,daging banyak dekat rumah,so,kami ingat nak buat BULGOGI (Grilled Marinated Beef)~~Ya Allah,serius hakak2 adik2 semua,sedap weyh..bukan selalu kan nak rasa makanan korea..kalau pi kedai,dah sah-sah mahal and kita tak yakin pula,halal ke idok. Makanya,jom la kita try resepi ni.



terliur tak,tengok??kami pon dah terliur dah ni..ermmm๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹
Bulgogi ni merupakan salah satu makanan Korea yang terkenal. Ia merupakan daging grill yang dihiris halus, diperap dengan kicap soya, minyak bijan, bawang putih dan beberapa bahan lain dan rasanya agak manis-manis gitu.

Haa!~~mesti dah tak sabar dah kan,nak cuba??haa,moh ler kitaa๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚



BULGOGI (Grilled Marinated Beef)
sumber:ayachalo.com
Bahan-bahan:
  • 500g daging dihiris halus
  • 1/3 cawan Kicap Soya Cair
  • 1/4 cawan Minyak Bijan
  • 4 ulas Bawang Putih dicincang
  • 1bj Bawang Besar, hiris dan bahagi 2
  • Gula secukup rasa
  • Sedikit garam
  • Sesame seed – grill kejap guna microwave atau atas api pun boleh.
  • 2 batang carrot – hiris nipis.


Cara memasak:
  1. Campurkan semua bahan kecuali carrot dan bawang besar (separuh): daging, kicap soya cair, minyak bijan, garlic, bawang besar hiris (separuh lagi), garam, gula dan sesame seed (tinggalkan sikit untuk hiasan).
  2. Perapkan di peti ais selama 1-2 jam.
Tips memotong daging dengan halus: Pastikan daging dipotong ketika masih beku dan gunakan pisau yang tajam. Jangan lupa untuk elakkan daging liat, daging perlu dihiris bertentangan dengan “ira” daging.

 Daging, kicap soya cair, minyak bijan, bawang besar, bawang putih, garam (warna pink tu,garam..hehe..amik ja garam mana pon๐Ÿ˜‰), gula  dan sesame.

3.  Selepas diperap, masak (grill) sehingga masak.
4.  Sebelum angkat, masukkan hirisan carrot dan bawang tadi dan biarkan sehingga layu.
5.  Bila semua sudah masak, tutup api dan sedia untuk dihidang.



Tadaaa~~~~ dah siap dahh!!! Haaa,simple kan???nampak sedap ja weyhhh...meleleh air liur ni,tengok๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹ haa,selalu nak order dekat restoran,dah la mahal,pastu tak puas lak tu..sekarang ni,dah boleh masak dekat rumah,ha melantak la banyak mana kita nak๐Ÿ’•๐Ÿ’•๐Ÿ’•

Dah,jom kami nak melayan,laki-laki kami sat..eh?banyaknya laki..haha,tak la,ni ha hero-hero korea ni..EXO weyhh!!๐Ÿ˜ป๐Ÿ˜ป๐Ÿ˜ป๐Ÿ˜ป



Comments

Popular posts from this blog

Popia Otak-otak

Kari Telor Ikan Mayong

Ketam Masak Bercili dengan Telur