Siput Sedut Masak Lemak

hello~~lets cook❤❤                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Assalamualaikum,semua~~okay,harini kami nak bagitau hampa satu rahsia, Shhhhhh!!~~jangan bagitau orang tau. Sebenarnya kan,selama kami hidup 19 tahun ni,baru pertama kali,hari Sabtu,24 March 2018,kami reti makan siput sedut.HAHAHAHA....haaaaa!!orang lain dah reti makan bagai,tapi kami baru first time weyhh. Yang lawaknya,mula-mula berlagak pandai..tengok orang lain makan macam senang ja,sedut sllurrrpppppp macam tu ja,dah dapat makan isi dia. Tapi kami ni,pulun la dok sedut,tapi tak dapat apa- apa,yang dapat hanyalah penat sahaja.

So,bila dah tau cara yang betul,barulah berjaya makan..Yeayyyy!! Hahahah..Okay,sekarang ni,kami nak share cara nak masak Siput Sedut Masak Lemak Cili Api  ..Haaaa,mentang-mentang dah pandai makan,berlagak pulak nak masak sendiri..Eh!,biarlah..kita ni perempuan,kenalah belajar memasak..haa nanti,kalau dah berumah tangga,laki dengan anak-anak nak makan apa??

Okay dah,takyah cakap banyak.Jom,siapkan semua bahan-bahan dekat dapur tu dan marilah sesama kita berperang dekat dapur.



                                                                                                                                                                     Bahan-bahan diperlukan:


  • 1kg siput sedut

  • 1labu bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

  • 6 batang cili padi 
  • 1 batang serai(dikisar)
  • Santan pekat
  • Serbuk kunyit
  • daun kunyit

  • Garam perasa 
  • sedikit gula                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Cara menyediakan dan memasak:
  1. Ketuk hujung siput,ala-ala kita macam sunatkan siput tu,hehe..kemudian basuh sehingga hilang lumpur dan rendam siput dalam air,kalau yang timbul tu berkemungkinan dah busuk.
  2. Masak air panas hingga mendidih,jirus atas siput dan rendam lebih kurang 5-10 minit,kemudian tos kan.
  3. Dalam periuk,tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga garing sampai naik bau,masukkan serbuk kunyit,garam,perasa,sedikit gula,santan pekat dan daun kunyit,tanpa tambah air.
  4. Bila santan dah mendidih,masukkan siput yang sudah di tos kan air,biar santan mendidih lagi,kacau sehingga agak-agak siput tu masak.

Tadaaaa~~~ dah siap dah makanan kita,haaaa!! Tunggu apa lagi?? jom la kita sedut sesama..Hahaha..Selamat Mencuba semua❤


Comments

Popular posts from this blog

Popia Otak-otak

Kari Telor Ikan Mayong

Ketam Masak Bercili dengan Telur